Kerkhof

Het begeleiden van de kist naar het graf

Zelf kist dragen of beroepsdragers

Beroepsdragers

Traditiegetrouw wordt er gedragen door beroepsdragers. Voorheen oudere heren in zwart, met handschoenen en hoge hoeden. Dit kan nog steeds, maar er is de laatste jaren een verandering gaande. Het team dragers kan nu ook bestaan uit jonge mannen, vaak studenten theologie of psychologie. Er bestaat ook een damesteam.

Zelf dragen

En ongeveer de helft van de families waarvoor wij uitvaarten uitvoeren draagt zelf de kist naar het graf, de kerk in en uit of de aula van het crematorium in. Degenen van de familie of vrienden die dat doen, voelen zich daardoor meer betrokken, vinden het een eer dit te doen en we horen vaak dat het voldoening geeft dit laatste zelf gedaan te hebben. We hebben voor het zelf kunnen dragen instructies op papier en begeleiden dit en geven er leiding aan op de dag van de uitvaart. Voor de zekerheid en veiligheid zijn er twee beroepsdragers aanwezig ter assistentie om de kist op de schouders te brengen en af te nemen en ter begeleiding van het boven het open graf plaatsen van de kist. Onzeker hoeft men zich dus niet te voelen.

Rijdende baar

Is het niet mogelijk om de kist op de schouders te dragen, met of zonder draagbaar, en de wens bestaat om toch de gang naar het graf zelf te begeleiden, dan kan er gebruik gemaakt worden van een rijdende baar van de begraafplaats.

Loopkoets

Is de afstand tussen het woonhuis, het uitvaartcentrum of de kerk op loopafstand, dan kunt u gebruik maken van een loopkoets, een rijdende baar geschikt voor de openbare weg, waar zo'n zes of acht personen naast kunnen lopen.

Zelf de kist naar het graf dragen

Op de foto in de fotogalerij, vorig jaar genomen bij de uitvaart van hun moeder, is de familie zichtbaar die al in 1994 voorstelde om hun vader naar zijn laatste rustplaats te dragen. Zij waren bij ons de eersten die dat vroegen en kregen daar uiteraard de vrijheid in en onze medewerking daarbij. U ziet hier ook de kleinkinderen die de bloemstukken droegen en bij het verlaten van de aula een erehaag voor hun oma vormden.

Kerkhof Uitvaartzorg

Uitvaartzorg op maat sinds 1892:

Met zorg en aandacht afgestemd op uw wensen. Al vier generaties familietraditie. Ook voor noodzakelijke verzorging ’s nachts.

Vrije keuze van:

  • Begraafplaats of crematorium
  • Locatie voor dienst/samenkomst
  • Uitvaartverzekering/deposito
  • Plaats van opbaring

Thuisopbaring mogelijk volgens uw wensen met de juiste zorg en middelen.

Onze uitvaartcentra:

  • Sorghvliet – Groot Hertoginnelaan 1
  • Waldeck – Oude Haagweg 28
  • Nootdorp – Veenweg 14